Ο Ηρόδοτος γράφει τον 5ο αιώνα ότι πριν από τον Τρωικό πόλεμο, η ωραία Ελένη και ο Πάρις επισκέφτηκαν μια όμορφη και πλούσια πολιτεία που λεγόταν Ηράκλειο και περιγράφει το που περίπου βρισκόταν αυτό το φημισμένο λιμάνι. Αρχαία Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρουν επίσης στο ίδιο σημείο μια πόλη-λιμάνι που λεγόταν Θώνις.
Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν αυτή την πολιτεία μύθο, με την ευκολία που έχουμε οι άνθρωποι να βαφτίζουμε μύθο κάθε τι που ξεπερνάει τις γνώσεις μας!
Το 2000, όμως, ο Γάλλος αρχαιολόγος Dr. Frank Goddio και μια ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας αρχαιολογίας, ανακάλυψαν την πολιτεία – φάντασμα, θαμμένη σ’ ένα υποθαλάσσιο τάφο από άμμο, στα ρηχά νερά του κόλπου Abukir.
Για 1200 χρόνια κοιμόταν ήσυχη και ξεχασμένη απ’ τους ανθρώπους. Τώρα, όμως ο ύπνος της ταράχτηκε, κι η ζωή της άρχισε να ανασύρεται στην επιφάνεια, μαζί με τους θησαυρούς της.
Ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους 5 μέτρων, του θεού Χόπι, κατασκευασμένο από κόκκινο γρανίτη, σαρκοφάγοι, χρυσά νομίσματα, τεράστιες στήλες με αρχαιοελληνική και αρχαία αιγυπτιακή γραφή είναι τα πρώτα που θα δοθούν στη δημοσιότητα.  
Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στα μολυβένια βάρη που χρησιμοποιούνταν στις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές, βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός από Αθηναϊκά βάρη, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχέσεις των ελληνικών πόλεων με το λιμάνι – που, προφανώς, θα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μεσογείου – ήταν πολύ στενές.
Ακόμη και ένα είδος νεκροταφείου πλοίων βρέθηκε λίγο πιο πέρα απ’ το κεντρικό λιμάνι. Κατά τη γνώμη του Dr. Damian Robinson, διευθυντή του Κέντρου θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Οξφόρδης – που επιβλέπει την ανέλκυση κάποιων απ’ αυτά – ίσως, να τα παρέτασσαν άδεια γύρω από το λιμάνι, σαν ένα είδος τείχους, που θα σταματούσε κάποιον επιτιθέμενο στόλο.
Ο λόγος της εξαφάνισης αυτής της σημαντικής πολιτείας παραμένει άγνωστος. Ίσως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και την κατάπιε. Ίσως το ασταθές υπέδαφος της να υποχώρησε από κάποιο ισχυρό σεισμό. Ποιος ξέρει σε 1200 χρόνια πόσες απ’ τις δικές μας μεγάλες πολιτείες θα ζουν;
Αυτό που δεν μπορεί να μην εντυπωσιάσει, όμως, είναι το γεγονός ότι ενώ Γάλλοι και Βρετανοί αρχαιολόγοι δείχνουν τέτοια συγκίνηση και ενθουσιασμό ανακαλύπτοντας στοιχεία μιας ιστορίας που δεν είναι δική τους, δεν τους αφορά, δεν τους μαθαίνει τίποτα για τη ζωή των δικών τους λαών πάνω στη γη, οι δικοί μας επιστήμονες, παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι. Καμμία συγκίνηση που βρέθηκαν σημάδια απ’ το πέρασμα των Αθηναίων σε ένα μακρινό λιμάνι. Κανένα ενδιαφέρον. Ούτε ανακοινώσεις, ούτε ενημέρωση του κοινού, ούτε συζητήσεις, ούτε φωτογραφίες απ’ αυτή την εντυπωσιακή ανασκαφή. Οι σημερινοί Αθηναίοι μένουν παγερά αδιάφοροι μπροστά στη ζωή των παλιών Αθηναίων. Τους θυμόμαστε μόνο όταν είναι να κομπάσουμε για το πόσο σπουδαίοι είμαστε, ή όταν θέλουμε να «πουλήσουμε» τουρισμό. Τι θλίψη!



0 Responses

Δημοσίευση σχολίου