Αυτό το μήνα γίνεται στην Ουαλλία το Hay Literary Festival, το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον είχε χαρακτηρίσει σαν «Woodstock της διανόησης», εξαιτίας των νέων, προοδευτικών ιδεών που εισάγει στη λογοτεχνία, τις επιστήμες και γενικά στη διανόηση του Δυτικού κόσμου.
Φέτος, λοιπόν, η Kathleen Taylor, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου « The Brain Supremacy” μίλησε για τις εξελίξεις στη νευροχειρουργική και γενικά στην έρευνα του εγκεφάλου και διατύπωσε την θεωρία ότι οι έντονες, αρνητικές πεποιθήσεις θα εκλείψουν μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια, με τη χρήση τεχνικών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (!) Και λέγοντας «έντονες, αρνητικές πεποιθήσεις» (strong, negative beliefs) δεν εννοεί μόνο τις ακραίες φανατικές Ισλαμιστικές πεποιθήσεις αλλά κάθε φιλοσοφική, πολιτική ή θρησκευτική έντονη πίστη, που διαμορφώνει τον άξονα της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά την Dr. Taylor, το να επιλέξει κάποιος μια θρησκευτική αίρεση και να ενταχθεί σ’ αυτήν, δεν είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης προσωπικής επιλογής του, αλλά ψυχασθένεια, την οποία η νευροχειρουργική θα θεραπεύσει!

Αναγνωρίζει βέβαια και η ίδια ότι το «σωστό» κάποιου μπορεί να είναι το «λάθος» κάποιου άλλου, αλλά δηλώνει ότι αυτά τα όρια πρέπει να τακτοποιηθούν τώρα που είναι η αρχή, γιατί η επιστήμη επελαύνει  ακάθεκτη και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ακόμη και τα βαθειά «πιστεύω» των ανθρώπων!
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου