Πριν λίγα χρόνια, κάποιοι άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί σ’ ένα «καναλάρχη» γνωστού ιδιωτικού καναλιού για το χαμηλό επίπεδο και των ειδήσεων κιτς εκπομπών του καναλιού του κι αυτός, θυμάμαι, τους πέταξε την κυνική απάντηση: «να μη βλέπετε το κανάλι μου, να βλέπετε ΕΤ1»!
Τώρα, τι θα βλέπουμε όλοι εμείς που σιχαθήκαμε – απ’ το βάθος μας – όλη την κατινιά που ξεχείλισε απ’ τα ιδιωτικά κανάλια, τη φτήνια – θα έλεγα πνευματική φτήνια , αλλά το πνεύμα έχει φύγει εντελώς απ’ την ανεγκέφαλη φτήνια της ιδιωτικής τηλεόρασης – την αμερικανόφερτη βία και βαρβαρότητα, που μας «διασκεδάζει»;
Στην ΕΡΤ μπορούσε ακόμη κανείς να βρει λίγη ποιότητα, ένα επίπεδο λαού καλλιεργημένο, έστω κι αν θα έπρεπε να είναι πιο πολύ καλλιεργημένος. Μπορούσες να δεις μη φτηνιάρικες χολιγουντιανές ταινίες για πάντα αμερικανούς ήρωες που σώζουν την οικουμένη από τους μη αμερικανούς «κακούς» και από εξωγήινους που συνηθίζουν να αποβιβάζονται απ’ τα διαστημικά σκάφη τους ή στη Νέα Υόρκη ή στην Ουάσιγκτον, αφού κάθε καλά πληροφορημένος, εξωγήινος που σέβεται τον εαυτό του, θεωρεί αυτονόητο το ότι το κέντρο της γης είναι οι ΗΠΑ και μάλιστα οι δυο μεγαλουπόλεις της!..
Μπορούσες να δεις άψογες αισθητικής σειρές του BBC, την ποιητική κινηματογραφική και τηλεοπτική Ρωσική έκφραση, τις σύγχρονες σκανδιναβικές συναρπαστικές σειρές.
Μπορούσες να δεις ακόμα ελληνικές εκπομπές που να εκφράζουν παραδόσεις και έθιμα και μνήμες αυτού του ταλαίπωρου λαού μας που έχει περάσει τόσα δεινά στις πολλές χιλιετίες της ιστορίας του, για να καταλήξει να πιθηκίζει συμπεριφορές που μέχρι χθες του ήταν αποκρουστικές και ξένες στην αξιοπρέπεια και την ευγένεια του.
Και έρχεται τώρα η πολιτική ηγεσία μας, να αγνοήσει με προκλητική αυταρχικότητα τον «κυρίαρχο λαό» - που θυμούνται να κολακεύουν μόνο πριν τις εκλογές – και να του στερήσει τη μόνη εναλλακτική λύση ψυχαγωγίας του. Τώρα, ο καναλάρχης και οι όμοιοι του δεν θα μας σαρκάζουν λέγοντας: «δείτε ΕΤ1». Θα καγχάζουν απλώς. Και θα μας «πετάνε» στα μούτρα το κιτς, τη βία, την αγριότητα και τη φτήνια των προγραμμάτων των καναλιών τους.
Έχετε αναρωτηθεί, αλήθεια, γιατί κάθε πολιτική «αλλαγή» και «ανανέωση», είναι κατέβασμα ακόμα ενός σκαλοπατιού στη σκάλα του πολιτισμού, της ευγένειας και της ποιότητας;
Ακόμη και οι Times του Λονδίνου θρήνησαν το «κλείσιμο του ελληνικού BBC». Εμείς θα συνεχίσουμε να αυτοκτονούμε χωρίς να θλιβόμαστε για την κατάντια μας;


0 Responses

Δημοσίευση σχολίου