…. Κι αφού αρχίσαμε να απαριθμούμε τις καταστροφές των νέο-βαρβάρων, ας θυμηθώ και το Μυστρά. Τη νεκρή πολιτεία που θα είχε καταρρεύσει αν δεν την θυμόταν ο Φώτης Κόντογλου. Που οι δρόμοι της είχαν κρατήσει την ηχώ απ’ τα πέταλα των αλόγων που σκαρφάλωναν την ανηφόρα και τα διαβατικά της είχαν κρατήσει τους ψιθύρους από χιλιάδες φωνές. Που, στο παλάτι των Παλαιολόγων, αν κρατούσες την αναπνοή σου, θα άκουγες ακόμα τον αχό απ’ τις σάλπιγγες.

Το παλάτι «ανακαινίζεται» εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Για ποιο σκοπό, κανείς δεν έχει ακριβώς αποφασίσει. Κάποιο διάστημα το διαμόρφωσαν σ’ ένα υποτυπώδες μουσείο και προσπάθησαν να αναπλάσουν μια υποτιθέμενη «παλαιολόγεια» κουζίνα, που θύμιζε περισσότερο χωριάτικο σπίτι του περασμένου αιώνα.

Δεν ξέρω ποιος καλός άνθρωπος σταμάτησε αυτό το ρεζιλίκι, ξέρω όμως ότι η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Τώρα τα πορτοκαλιά κεραμίδια του «υπό ανακαίνιση» παλατιού εξακολουθούν να γυαλίζουν και να σε τυφλώνουν καθώς ανεβαίνεις από την πεδιάδα, αλλά τι ακριβώς θα στεγάσουν, κανείς δεν ξέρει!

Το πρώτο Μουσείο, δίπλα στη Μητρόπολη, έχει να επιδείξει κάτι ελάχιστα, θλιβερά εκθέματα και μια εξίσου θλιβερή «αίθουσα» ψηφιακής αρχαιολογίας!

Ο υπόλοιπος αρχαιολογικός πλούτος σαπίζει ποιος ξέρει σε ποια υπόγεια!

Είχα δει τα χρυσά μαλλάκια μιας νεαρής κοπέλας, πλεγμένα σε κοτσίδες, όπως ακριβώς βρέθηκαν στον τάφο της, λες και τα χέρια που τα περιποιήθηκαν, μόλις τα είχαν αφήσει. Τώρα, έχουν γίνει σαν φτηνή συνθετική περούκα ακαθορίστου «μαονί» χρώματος. Όταν ρώτησα έκπληκτη τι συνέβη, η υπεύθυνη αρχαιολόγος απάντησε ατάραχα: «από τη συντήρηση»!!!

Μέσα στη Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου, όμως, έβαλαν μια κορδέλα γύρω από το δικέφαλο, εκεί όπου πάτησε για να στεφθεί ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο μόνος που στέφθηκε μακριά απ’ την Πόλη του. Ως εκεί τους έκοψε!....

Γέμισαν επίσης κορδέλες και προειδοποιητικές πινακίδες τα σπίτια και τα διαβατικά που είναι αφημένα να καταρρέουν. Όλη μας η έγνοια να μην τραυματιστεί κανείς και ζητάει αποζημίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Είναι τόση η θλίψη να βλέπεις τόσους που έμειναν ζωντανοί στο θάνατο τους, να σβήνουν από την αδιαφορία μας. Οριστικά αυτή τη φορά.

Τώρα πια, οι σκιές αποσύρονται, οι ψίθυροι σωπαίνουν, η ηχώ ξεθωριάζει.

Τώρα, οι βάρβαροι δεν ήρθαν απ’έξω, αλλά από μέσα. Και δεν υπάρχοι κανείς να τους πολεμήσει!...

Και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, προσωπικό και λοιπές δικαιολογίες. Αν θέλετε ένα ελάχιστο δείγμα του τι κάνουν οι λαοί που αγαπούν τον εαυτό τους και το παρελθόν τους, επισκεφθείτε το Vindolanda, το site ενός οχυρού στο τείχος του Αδριανού, το τείχος που χτίστηκε για να χωρίζει τη «Ρωμαϊκή» Βρετανία, από τη «βάρβαρη» Βρετανία.

Δείτε εκεί τις ανασκαφές που συνεχίζονται από την Τρίτη (!) γενιά μιας οικογένειας αρχαιολόγων! Δείτε την πρόσκληση σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική αρχαιολογική εργασία στις ανασκαφές. Δείτε τις περιγραφές των ευρημάτων, τους χάρτες, τα βιβλία και…… πάει λέγοντας………

Κι αυτό είναι ένα Ρωμαϊκό οχυρό ενός πολύ μακρινού, κι όχι ιδιαίτερα αγαπητού παρελθόντος των Βρετανών.

Και μετά ελάτε να συζητήσουμε για κονδύλια και το Ελληνικό Υπουργείο…..Πολιτισμού!

0 Responses

Δημοσίευση σχολίου