“Δεν είναι μίσος το να πεις την αλήθεια” έγραψε τις τελευταίες μέρες στα social media η γνωστή συγγραφέας J. K. Rowling και έχει απόλυτο δίκιο.
Το θέμα όμως είναι ότι μίσος δεν πρέπει να έχει όχι μόνον αυτός που λέει την αλήθεια, αλλά και αυτός που την ακούει. Και στις μέρες μας το μίσος φαίνεται να ξεχειλίζει από παντού και από όσους υποστηρίζουν κάτι που το θεωρούν αληθινό αλλά και από όσους διαφωνούν για την αλήθεια αυτού που λέγεται.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μην εκπλαγεί από την αντίδραση που ξεσηκώθηκε εναντίον της συγκεκριμένης συγγραφέως, που μέχρι πριν λίγες μέρες έχαιρε της λατρείας σχεδόν των αναγνωστών της. Αντίδραση που κρατάει εδώ και μια εβδομάδα, από τότε που τόλμησε να εκφράσει στο twitter την ενόχλησή της, γιατί σε ένα άρθρο, προκειμένου να μην γράψουν τη λέξη “γυναίκα” -γιατί, απ ̓ό,τι φαίνεται είναι έγκλημα να είναι κανείς ξεκάθαρος με το φύλο του- χρησιμοποιήθηκε ο όρος: άνθρωπος που έχει έμμηνη ρύση!!!
Η Rowling τόλμησε να γράψει ότι το φύλο του κάθε ανθρώπου έχει νόημα και ότι η κοινότητα των τρανσέξουαλς κοντεύει να εξαφανίσει τον όρο  ̔γυναίκα ̓ από τη βιολογική και πολιτική του διάσταση.
Η θύελλα που έχει ξεσηκωθεί από αυτή την πολύ απλή αντίδραση για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, έχει πάρει διαστάσεις που προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Η συγγραφέας έχει δεχτεί ένα κύμα από χιλιάδες σχόλια, που τη βρίζουν με χυδαιότητα, όπως επίσης έχει δεχτεί ανατριχιαστικές απειλές για τη ζωή της! Άνθρωποι που μέχρι χθες την εγκωμίαζαν, τώρα την αποδοκιμάζουν, ακόμη και οι ηθοποιοί που της χρωστούν αποκλειστικά την καριέρα τους. Πανεπιστήμια που παρακαλούσαν για μια της διάλεξη, τώρα την αποκλείουν! Οι ίδιοι αναγνώστες που έκαναν ουρά έξω από τα βιβλία από την παραμονή της κυκλοφορίας των βιβλίων της, ξάγρυπνοι, για να προλάβουν τα πρώτα αντίτυπα, μην τύχει και εξαντληθούν, τώρα κινητοποιούνται με την ίδια μανία, για να τα σαμποτάρουν! Μόνο στην πυρά που δεν απαιτούν να οδηγηθεί!!!
Οι ίδιοι άνθρωποι που περηφανεύονται για την πρόοδο, οι ίδιοι που καταδικάζουν την Ιερά Εξέταση και τη στενομυαλιά και την υποκρισία της κάθε εκκλησίας και της κάθε θρησκείας, δείχνονται πιο στυγνοί, και πιο αδίσταχτοι από τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας!
Δεν μπορώ, όμως, να μην αναρωτηθώ για την ειρωνεία της κατάστασης. Πριν λίγα χρόνια, η τυφλή δύναμη της μαζικής υστερίας ήταν υπέρ της. Ποιος τολμούσε να πει κάτι απαξιωτικό για τα βιβλία της; Ποιος τολμούσε να σχολιάσει το ζοφερό και καταθλιπτικό κόσμο των ηρώων της, σαν παντελώς ακατάλληλο για παιδιά; Ούτε όταν εκδηλώθηκε σαν επιδημία το ψυχολογικό σύνδρομο των παιδικών πονοκεφάλων, που είχε αποκλειστική αιτία την εμμονική ανάγνωση της σειράς των βιβλίων του Harry Potter, επιδημία που πανικόβαλε μεγάλο αριθμό γονέων, ούτε τότε δεν καταλάγιασε η μαζική υστερία των οπαδών του cult του μαγικού σύμπαντος των ηρώων της.
Πού πήγαν τώρα όλα αυτά; Πώς γύρισαν πρόσωπο, σαν το θεό Ιανό; Γιατί, μην ξεχνάμε, αυτοί που τώρα τη βρίζουν χυδαία και την απειλούν, είναι τα παιδιά που μεγάλωσαν με τα βιβλία της. Οι περισσότεροι, της το δηλώνουν καθαρά. Παιδιά μεγαλωμένα για να γίνουν άνθρωποι σκοτεινοί, άγριοι, επιθετικοί, κολλημένοι με υστερία στις εμμονές τους... Ιδανικοί πολίτες της άθρησκης, άφυλης και απάτριδος ανθρωπότητας του μέλλοντος!


Νινέττα Βολουδάκη                   15 Ιουνίου 2020

0 Responses

Δημοσίευση σχολίου