Το mailbox μου έχει γεμίσει αυτές τις μέρες με διαφημιστικά mails. Πακέτα διακοπών, προσφορές ξενοδοχείων, προσφορές σε εισιτήρια. Οι δρόμοι της Γης ασφυχτικά γεμάτοι. Οι δρόμοι της θάλασσας γεμάτοι. Ακόμα και οι δρόμοι του αέρα κοντεύουν να μποτιλιαριστούν!
Πώς μικρύναμε έτσι, ξαφνικά τη γαλάζια σφαίρα που είναι το σπίτι μας; Δεν υπάρχει γωνιά, δεν υπάρχει μονοπάτι που δεν έχει πατηθεί – και δεν έχει λερωθεί από την παρουσία μας. Διάβαζα ότι μέχρι και το Έβερεστ έχει αλλοιωθεί από τα σκουπίδια και ….. τις ακαθαρσίες των γρουπ των ορειβατών, που μένουν αδιάσπαστα και παγωμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες!!!
Πατήσαμε ακόμα και τους δρόμους που οδηγούν στα πιο μοναχικά σημεία της Γης κι αφήσαμε τα ίχνη μας και τα «δώρα» μας.
Ορατά είναι τα ίχνη – και τα «δώρα» - και σε κάθε γωνίτσα και σε κάθε μονοπάτι, σε κάθε ακρογιαλιά, κάθε βουνό και χαράδρα, κάθε ποτάμι και λίμνη της δικής μας χώρας, που δεν είναι δα και τόσο μεγάλη και δεν καυχιέται για τους απάτητους δρόμους της. «Καυχιέται» όμως για τους ανάγωγους κατοίκους της. «Καυχιέται» για τις χαράδρες που έχουν μετατραπεί σε πρόχειρες χωματερές, «διακοσμημένες» με ξεκοιλιασμένους καναπέδες, μαδημένα στρώματα, ακόμα και προφυλακτήρες αυτοκινήτων. «Καυχιέται» για οικογένειες σαν αυτή που είδα στις όχθες της λίμνης του Αλιάκμονα την άνοιξη που μας πέρασε: ο περήφανος μπαμπάς με τους δυο γιούς του, με το αεροβόλο στα χέρια, που μάθαιναν σημάδι πάνω στα βατράχια και στα πουλάκια που έχτιζαν τις φωλιές τους στα κλαδιά. Αλλά, το «σημάδι» τους δεν ήταν αρκετό για να σημαδέψουν τον κάδο με τα άδεια σακούλια από γαριδάκια, γι’αυτό τα «έσπερναν» τριγύρω!
Σας παρακαλώ, αυτό το καλοκαίρι, κάθε φορά που θα φτάνετε στο τέλος ενός δρόμου, ή ενός μονοπατιού, γυρίστε πίσω και κοιτάξτε αν έχετε αφήσει ίχνη. Όλα τα πλάσματα που ζουν κρυμμένα στα βουνά και τα ποτάμια και τις λίμνες και στις ακρογιαλιές φοβούνται τα ανθρώπινα ίχνη. Και πιο πολύ τα φοβούνται οι νεραϊδούλες και τα ξωτικά.
Παρακαλώ, σβήστε τα ίχνη σας και αφήστε τα μυστικά πλασματάκια ανενόχλητα στον κρυμμένο κόσμος τους.
Καλό καλοκαίρι. 
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου