Στις 27 του Αυγούστου, διάβασα στους Times του Λονδίνου μια είδηση που με έκανε να αναρωτηθώ πόσοι εξαιρετικοί άνθρωποι υπάρχουν, που δεν τους γνωρίζουμε – και πιθανόν ίσως δεν θα τους μάθουμε ποτέ – αλλά που η ύπαρξη τους και μόνο είναι ελπίδα γι’ αυτό το αλλόκοτο ανθρώπινο είδος, που γίνεται όλο και πιο αλλόκοτο κάθε μέρα που περνάει.
Ένα παιδί 18 χρόνων, ο Liam Gawthorpe, από το Δυτικό Yorkshire, έχει γεννηθεί με καρδιακή δυσπλασία και πνευμονική υπέρταση, δηλαδή αυξημένη πίεση στην αρτηρία που προμηθεύει αίμα στους πνεύμονες.
Όταν ήταν 11 (!) χρόνων οι γιατροί του πρότειναν για πρώτη φορά μεταμόσχευση, αλλά αυτός αρνήθηκε!
Όταν ήταν 16 χρόνων, μετά από μια κρίση πονοκεφάλων και εμετών, εισήχθη στο νοσοκομείο. Εκεί, η μαγνητική έδειξε ότι ένα τμήμα του εγκεφάλου του είχε πολύ απλά σβήσει, σαν κάποιος να κατέβασε το διακόπτη, ή να πήρε ένα μαρκαδόρο και να το μουτζούρωσε. Με την έξοδο του από το νοσοκομείο, άφησε πίσω του ένα μεγάλο μέρος της μνήμης του. Από τις γνώσεις του σχολείου είχε συγκροτήσει μόνο τα μαθήματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και τα μαθήματα επεξεργασίας του ξύλου.
Αυτός όμως δεν πτοήθηκε, αλλά αξιοποίησε αυτή την περιορισμένη μνήμη του, ιδρύοντας τη δική του προσωπική …. επιχείρηση!
Άρχισε να κατασκευάζει ξύλινα σπιτάκια πουλιών και ξύλινα κιβώτια για φύτευση σπόρων που τα πουλούσε μέσω internet. Μετά πήρε άδεια για ένα πάγκο στην αγορά της πόλης του και μετά άνοιξε ένα κατάστημα που το ονόμασε Hecky Pets. (προφανώς από το Heckmondwike, που είναι το όνομα της πόλης του).
Ο Liam θέλει να αφήσει την επιχείρηση του κληρονομιά στους δύο μικρότερους αδελφούς του (τον Sean 13 χρόνων και τον Ethan 10) ώστε, αν, μεγαλώνοντας, δυσκολευτούν να βρουν εργασία, όπως εγώ, να έχουν μια έτοιμη επιχείρηση να τους περιμένει!!!
Εξακολουθεί να αρνείται τη λύση της μεταμόσχευσης, γιατί λέει ότι έχει δει πολλές αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις, κι αυτός θέλει μόνο να ζήσει όσες μέρες έχει, ήσυχα και δημιουργικά!
Γιατί στη χώρα μας έχουν εκλείψει οι άνθρωποι με τέτοια ομορφιά; Κι αν δεν έχουν εκλείψει – όπως πιστεύω ότι ΔΕΝ έχουν – γιατί κανείς δεν τους προβάλλει;
Γιατί οι πάντες μιλούν και προβάλλουν όλο το απεχθέστατο καρακατιναριό το οποίο γεμίζει τα 24 ώρα μας με την ανεγκέφαλη ύπαρξη του και οι ωραίοι άνθρωποι, οι γενναίοι άνθρωποι, οι λίγοι, ίσως, στον αριθμό, αλλά «πολλοί» στην αξία, παραμένουν κρυμμένοι και άγνωστοι;
Το καλοκαίρι προχωράει προς το τέλος του, όπως ακριβώς άρχισε: γεμάτο με αναπάντητα ερωτηματικά!...


0 Responses

Δημοσίευση σχολίου