Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1949, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το βιβλίο ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου που “διάβαζε” το μέλλον. Ενός ανθρώπου που, ωστόσο, πέθανε φτωχός, γιατί δεν έζησε να δει τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του. Ενός ανθρώπου που ήταν ό,τι θα έπρεπε να είναι όλοι οι συγγραφείς και δυστυχώς δεν είναι. Που έβλεπε πολύ μακριά και πολύ κοντά. Που έκανε τους ανθρώπους σοφώτερους με τη ζωή και το θάνατό του.
          Η ιδέα για το 1984 είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό του George Orwell από το 1943, όταν ο κόσμος γύρω του βυθιζόταν στη δυστυχία του Β’ παγκόσμιου πολέμου, όταν έμπαιναν οι βάσεις για το αδιέξοδο και την τρέλα του μελλοντικού κόσμου ήταν ορατά μόνο στους ελάχιστους, όπως συνήθως γίνεται. Αυτά τα σημάδια είδε κι εκείνος και τα κατέγραψε στις πρώτες σημειώσεις του για το βιβλίο: Είδε “το σύστημα του οργανωμένου ψέμματος πάνω στο οποίο θεμελιώσαμε την κοινωνία μας", τους τρόπους που θα το συντηρήσουμε, π.χ. την παραποίηση των αρχείων, την τροποποίηση της ιστορίας μας κλπ. Είδε και αισθάνθηκε την εφιαλτικότητα της εξαφάνισης της αντικειμενικής αλήθειας, της τυφλής αφοσίωσης σε ηγέτες-ινδάλματα που στην ουσία είναι στυγνοί απατεώνες, που ζουν από το αίμα των λαών. Είδε πολλά, που εμείς δεν τα βλέπουμε -ή, ίσως, δεν θέλουμε να τα δούμε- ακόμα και τώρα που μας τα έχει πει.
          Έγραψε για την καταστροφή, την ερήμωση και την απελπισία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο. Και τα έγραψε απομονωμένος στο νησί Jura ένα μικρό νησάκι του Σκωτσέζικου συμπλέγματος των Εβρίδων, ενώ είχε χάσει μόλις τη γυναίκα του, ήταν άρρωστος με φυματίωση στο τελικό στάδιο, σ’ ένα εγκαταλελειμένο αγροτόσπιτο που λεγόταν Barnhill, όπου το ταχυδρομείο ερχόταν μόλις δύο φορές την εβδομάδα, όπου δεν υπήρχε τηλέφωνο κι ο πιο κοντινός γιατρός ήταν 25 μίλια μακριά, με μόνη συντροφιά την αδερφή του και το γιό του.
          8 Ιουνίου του 1949 κυκλοφόρησε αυτό το κύκνειο άσμα του, 21 Ιανουαρίου του 1950 πέθανε ο ίδιος. Αυτός δεν είδε το 1984. Εμείς το είδαμε και το βλέπουμε!

          
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου