Το να ταξιδεύει κανείς μέσα σ’ ένα κόσμο γεμάτο άνοιξη – ιδίως τη φετινή άνοιξη που είναι από τις ωραιότερες των τελευταίων χρόνων – είναι η μεγαλύτερη ξεκούραση. Και, κάποιοι αφελείς σαν κι μένα, φαντάζονται πως οι προνομιούχοι άνθρωποι, που ζουν σ’ αυτά τα μέρη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένοι, ήρεμοι και να εκτιμούν ιδιαίτερα το τόπο τους και να τον φροντίζουν.
Αντί γι’ αυτό, παντού όπου πέρασα αυτή την άνοιξη, με όσους ανθρώπους κι αν μίλησα, άκουσα μόνο καυγάδες, έχθρες, γκρίνια και μια απίστευτη κακία του ενός για τον άλλον. Χωρίς σοβαρό λόγο. Απλά κακία για την κακία!
Είδα ανθρώπους που προτιμούν να λύνουν τις διαφορές τους μ’ ένα χαμόγελο κι ένα καλό λόγο – γιατί δεν τους αρέσει να έχουν διαφορές – να δέχονται επίθεση ακριβώς γιατί δεν είναι εριστικοί και οι άλλοι τους περνούν για ανόητους.
Είδα ανθρώπους να λένε ανερυθρίαστα, ψέματα τόσο εξωφρενικά, ώστε τα καταλάβαινε κι ένας τρίτος παρατηρητής, που δεν είχε ιδέαν από πρόσωπα και πράγματα!
Κι αντί η ζωή των ανθρώπων να είναι παράδεισος ευδαιμονίας, είναι μια ανικανοποίητη ταραχή, χωρίς αρχή και τέλος, πράγμα που αντανακλά και στο τοπίο γύρω μας. Μάταια η άνοιξη προσπαθούσε να σκεπάσει τη βρωμιά και τα σκουπίδια μας. Η ανθρώπινη «παρουσία» καταστρέφει ποτάμια, λίμνες, δάση, ακροθαλασσιές. Κι όταν κάποιος αφελής σαν κι μένα ψάχνει να βρει άκρη, ακούει απίθανες ιστορίες για τον άχρηστο δήμαρχο, την ανίκανη αστυνομία, που τα κάνει πλακάκια με τον άχρηστο δήμαρχο, τους αχρείους γείτονες, που τρώνε και πίνουν με τον άχρηστο δήμαρχο και την ανίκανη αστυνομία, τον παπά που δεν μιλάει για να τα έχει καλά με όλους, τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν δουλειά, τη δημόσια διοίκηση που είναι διαλυμένη και πάει λέγοντας, μια αλυσίδα που καταλήγει στην παγκόσμια κατάσταση που είναι χάλια!
Το συμπέρασμα είναι, τελικά: «Άσε, μην τα ψάχνεις, άκρη δεν βρίσκεις!» Κι εκεί κλείνει το όποιο θέμα. Το φταίξιμο είναι πάντα των άλλων και ποτέ δικό μας. Γι’ αυτό η παράνοια και η μοχθηρία κατακλύζουν τη ζωή μας και καμμιά άνοιξη δεν μπορεί να μαλακώσει το δικό μας, προσωπικό χειμώνα!
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου