Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει πως τυχαίνει, μερικές φορές, όταν σκέφτεσαι ένα θέμα, να διαβάζεις από διάφορες πηγές, πληροφορίες που σου συμπληρώνουν το θέμα από πολλές οπτικές γωνίες.

Έτσι λοιπόν, στο προηγούμενο θέμα της έλλειψης σεβασμού για τη δουλειά κάποιου άλλου, ήρθε να προστεθεί μια είδηση που διάβασα στους TIMES: Στο μουσείο της Μαδρίτης, οι συντηρητές άλλαξαν πίνακες του Γκόγια!

Πιο συγκεκριμένα, δύο πίνακες, το Σκυλί και Μάχη με ρόπαλα, που δόθηκαν για συντήρηση, γύρισαν διαφορετικοί! Στον έναν είχαν εξαφανιστεί δύο πουλιά και στον άλλον είχαν κοπεί μέχρι το γόνατο τα πόδια των δύο αντρών που μονομαχούσαν με ρόπαλα!!! Ίσως να υπήρχαν και κάποιες άλλες μικροδιαφορές που μου ξεφεύγουν.

Σημειωτέον ότι οι πίνακες ανήκουν στη Σκοτεινή Περίοδο του Γκόγια, στην περίοδο, δηλαδή, που ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος είχε βυθιστεί σε κατάθλιψη, αποτέλεσμα των όσων είχαν δει τα μάτια του να συμβαίνουν στην πατρίδα του, στη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.

Κάποιοι, λοιπόν, σύγχρονοι φωστήρες, αποφάσισαν ότι περισσεύουν δύο πουλιά (που πλαισίωναν το Σκυλί) και δύο ζευγάρια πόδια και τα αφαίρεσαν.

Κι ευτυχώς βρέθηκε κάποιος ειδικός στον Γκόγια από το πανεπιστήμιο της Σαραγόσα που πρόσεξε την επέμβαση.

Είπαμε να καβαλήσουμε το καλάμι, αλλ’ αυτό πιά………..

Ετικέτες ,
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου